Toplica ásványvíz

Toplica ásványvíz

A Mecsek Kincse Szociális Szövetkezet bemutatja a Mecsek igazi, féltve őrzött folyékony kincsét: az orfűi Toplica ásványvizet.

 

 

 

 

Toplica ásványvíz története

A történet már a római korban elkezdődött, a víznyelőkkel tarkított csodálatos tájon futnak a mindmáig megtalálható kereskedelmi útvonalak. A kor emberei ösztönösen keresték a legjobb minőségű vízlelőhelyeket, melyek közül többet a Mecsek sziklás lábainál találtak meg. Számos, a források által kimosott korabeli pénzérme és egyéb lelet tanúsítja az itt zajló pezsgő életet.

Ez az útvonal kötötte össze a középkori kereskedelmi központokat is. A fáradt vándorok számos forrás közül választhattak, hogy felfrissüljenek, szomjukat oltsák.

Az 1800-as évek modern gondolkodásmódja lehetővé tette, hogy az emberek mérésekkel meggyőződjenek a víz kiváló minőségéről. Így, 1965-ben a legjobb forrást a Toplicza névvel illették.

1982-ben a kút nevét Toplicára változtatták.

A jelenkori méréseknek köszönhetően tudjuk, hogy a víz hőmérséklete és hozama időjárástól és évszakoktól függetlenül állandó, ásványi anyag tartalma miatt pedig megilleti az ásványvíz elnevezés.