Mecsek Kincse Szociális Szövetkezet

A Mecsek egy kincs Baranya megyében. A Mecsek apró településeket rejt csodálatos domboldalai és erdeiben, ezek legtöbbje önmagában is egy kis kincs.

Szociális szövetkezetünk négy ilyen apró kincsből áll össze, Orfű, Abaliget, Husztót, Kovácsszénája települések önkormányzatai és helyi vállalkozóiból. A szövetkezet célja munkanélküli, illetőleg szociálisan hátrányos helyzetben lévő tagjai számára munkafeltételek teremtése, valamint szociális helyzetük javításának egyéb módon történő elősegítése. A szövetkezet 2013-ban alapítottuk munkahelyteremtés céljából, azonban már korábban kezdett egy fontos cél felmerülni bennünk, mely nem más, mint a helyi termékek és helyi természeti forrásaink hatékonyabb kihasználása. Így adódott az ötlet, hogy Ásványvizet szeretnénk palackozni.

A cél megvalósítása érdekében a tagok kihasználják a szövetkezeti formában történő demokratikus működés lehetőségeit, a tagokat egyenlő arányban megillető szavazati jog gyakorlásával történő döntéshozatal előnyeit, illetve a tagok és a szövetkezet közötti együttműködésből fakadó lehetőségeket.

A 2013-as évben pályázatot adtunk be, A nyertes projekt elnevezése: „A Mecsek Kincse Szociális Szövetkezet működési területén a foglalkoztatási problémák megoldása”, azonosítója: TÁMOP-2.4.3.D.2-13/1-2013-0655.

Husztót és Orfű egyaránt rendelkezik saját vízbázissal. Kitűnő Ásványvizünket Orfűn fogjuk palackozni. Kezdetben célunk a helyi éttermek és Pécs elit éttermeinek a kiszolgálása, 1L-es Üveg palack kiszerelésben. Ugyanakkor az 1L és 1,5L-es PET palackban is fogunk palackozni, mert ez az, amit a piac megkövetel. Gyártósorunk kapacitása 16.000L /hó. Ezt szeretnénk egy éven belül elérni.

Az Ásványvíz mellet rendelkezünk egyéb termékekkel is. Kovácsszénája település az elmúlt 4 évben jelentős lépéseket tett a helyi termékek fejlesztése irányába, háztáji vásárokkal és minőségi termékekkel jó hírnevet szerzett. 2012-es évben a „Falufelzárkóztatás BM.........”pályázat segítségével létrehoztunk egy savanyító épületet, ahol a helyi zöldségeket lennénk képesek savanyítani, rendelkezünk hidraulikus gyümölcspréssel és egyéb eszközökkel, ahhoz , hogy minőségi 100%-os friss gyümölcslevet is elő tudjunk állítani. Ezen tevékenységeket és eszközöket a szociális szövetkezet használatába átadva, bízunk egy sikeres jövőben.